27/05/2011
intro
1

Vind je ideale kot in een handomdraai

Studeer je bijna af aan het middelbaar? Of ben je het pendelen beu en ga je toch liever op kot? Deze tips zouden je moeten helpen om je droomkot te vinden.

1. Wat wil je?

Voor je begint kijk je best wat je wil. Er zijn verschillende vormen om op kot te gaan. Je kan bij een privé-eigenaar huren, maar de hogeschool of universiteit biedt soms ook zijn eigen residenties of koten aan. Daarnaast kan je samen met wat vrienden een huis huren.

Wil je een gemeenschappelijke keuken en badkamer of liever een studio met alles voor jezelf? Hoeveel wil je uitgeven? Waar wil je een kot? Wil je in de uitgaansbuurt wonen? Of dicht bij de campus verblijven? Dat zijn enkele vragen die je moet overwegen voor je op zoek gaat.

Ellie Derks (25), studente Interiur en Design aan Lessius Mechelen, vertelt ons wat over haar ervaringen met de kotzoektocht na vier jaar kotleven: ‘Voor je op zoek gaat, kan je informeren bij vrienden die op kot zitten. Je moet ook weten wat voor type je bent? Wat heb je nodig om goed te leven? Ik vind de sfeer op kot heel belangrijk. Ook een goede ligging vind ik interessant. Je moet weten hoe de stad is en waar je het best verblijft voor een fijne studententijd. Neem ook je ouders of vrienden mee op kotenjacht want met twee zie je meer dan één.'

2. Wanneer moet je beslissen?

Je beslist best niet meteen welk kot je neemt, ga verschillende opties bekijken. Adressen van koten kan je meestal vinden bij de huisvestingsdienst van de universiteiten of hogescholen. Bovendien hebben die vaak een databank op het internet. Deze sites zijn vanaf begin of midden juni te raadplegen. Daarnaast kan je ook terecht bij immobiliënmakelaars of andere internetsites.

Vanaf juni, begin je best te zoeken omdat er dan kamers vrijkomen van afgestudeerde studenten.‘We voelen de druk van de privé-markt, maar raden toch aan om vanaf juni te beginnen zoeken, als onze site online staat. Vroeger beginnen zoeken, zorgt ervoor dat verhuurders hun kotstudenten onder druk zetten om eerder te beslissen of ze hun kot willen houden. We merken wel dat half juli het aanbod op onze site al serieus geslonken is’, verduidelijkt Hedwig Driesen, adviseur bij de huisvestingsdienst van K.U.Leuven.

‘Ik keek zelf niet al te lang rond voor een kot. Een meisje vertelde me over dit kot. Ze vond het een fijne locatie met fijne kotbazen. Ik was naar een ander kot gaan kijken waar ik het niet zo leuk vond, maar toen ik hier voor de deur stond, voelde het meteen goed. En na vier jaar ben ik nog altijd tevreden’, zegt Ellie.

3. Is het kot wel veilig?

Koten moeten aan minimumvoorwaarden voldoen die wettelijk bepaald zijn. Zo moet een studentenkamer beschikken over stromend water, een juist aangesloten verwarming en veilige elektriciteit, dus geen blootliggende draden. In een kamer moeten geen wc, bad, stortbad of keuken aanwezig zijn, maar dan moet de kotbaas die gemeenschappelijk aanbieden.

De politie en brandweer controleren de kamers op diefstal- en brandweerveiligheid. Bovendien bestaat er zoiets als een conformiteitsattest dat niet verplicht is. Het is wel een duidelijk teken van de verhuurder aan de huurder dat zijn koten in orde zijn. ‘We kunnen uiteraard niet alle koten regelmatig controleren op brandveiligheid, maar wij raden de nieuwe studenten toch aan om uit te kijken of er wel brandblusapparaten hangen en of er een tweede vluchtweg is’, verklaart Driesen. ‘Ik keek wel of er brandblussers en vluchtwegen waren om hier weg te geraken als het zou branden, maar het kwam pas bij het ondertekenen van het contract echt ter sprake’, legt Ellie uit.

4. Wat kost het?

De prijzen van een kot stijgen bijna jaarlijks. Een kamer met basiscomfort kost minstens 250 euro per maand. Vaak is dat zelfs meer, blijkt uit de brochures van de huisvestingen van Gent, Mechelen en Leuven en enkele websites. In Leuven kan dat oplopen tot boven 320 euro. Studio's met eigen keuken en badkamer zijn nog duurder. Je moet er bij de aankoop vooral op letten hoe het contract is opgesteld: zitten de gemeenschappelijke kosten zoals water, energie en bijvoorbeeld internet er al in verwerkt? Zijn die nog apart te betalen?

‘De prijzen in Leuven voor kamers waar bijvoorbeeld douche en keuken gemeenschappelijk zijn, variëren momenteel gemiddeld tussen de 260 en 320 euro. Daarbij rekenen verhuurders nog vaste kosten aan. Je geeft gemiddeld toch zo'n veertig euro aan water en gas en vijfentwintig euro voor de brandverzekering uit. Internet van kotnet voor zestien pc’s kost 349 euro per jaar. De prijzen die ik hier aanhaal zijn gemiddelden. De kosten kunnen hoger oplopen’, legt Driesen uit.

‘De kosten zijn voor mij niet het belangrijkste, al moeten ze uiteraard wel realistisch blijven. Je moet kijken wat er in de huurprijs inbegrepen zit. Ik moest mij niet aan een beperkt budget houden, maar ik kan wel begrijpen dat sommige studenten met een krapper budget soms voor een kleiner kot moeten kiezen’, vertelt Ellie.

5. Wat zeggen de kleine lettertjes?

Universiteiten en hogescholen beschikken vaak over modelcontracten. Die kan je door je verhuurder laten gebruiken. Het is altijd van belang om de kleine lettertjes te lezen. Hoe kan je je contract opzeggen? Bedraagt de waarborg niet meer dan drie maanden? Hoe lang duurt het contract? Kan je tien maanden, elf maanden of twaalf maanden verblijven? Mag je je kamer persoonlijker maken door posters of andere decoratie aan je muur te hangen? Staat er een boedelbeschrijving in je contract? Dan kan je je verantwoorden als je kotbaas je beschadigingen in de schoenen schuift.

‘Als studenten via onze huisvesting huren, kunnen ze altijd op ons terugvallen voor bemiddeling bij conflicten. Studenten mogen wel niet overhaasten om hun handtekening te zetten en het contract helemaal lezen, ook de kleine lettertjes. De modelcontracten zijn gebalanceerd qua rechten en plichten terwijl bij andere contracten de schaal wel eens kan overhellen naar de rechten voor de verhuurder,’ verduidelijkt Driesen.

Als je deze tips volgt zal je wel vele dagen bezig zijn met een goed kot te vinden, maar dan huur je waarschijnlijk het droomkot om zorgeloos het bruisende kotleven te ontdekken.

Bronnen:

www.kuleuven.be/huisvesting/

http://www.gent.be/eCache/THE/1/660.html

Tekst en foto’s: Evelyne Lefever


 
comments